Vår resa.....

Hjälp vad tiden går...
Sommaren kom & försvann känns det som. Nu börjar skolan & alla våra duktiga sommarjobbare sätter sig i skolbänken igen & kommer att jobba under helger & lov hos oss.
Vår tanke från första stund när vi började planera MOAs var ju just att här skulle ungdomar få chansen att jobba & få visa vad dom kan. Jag tycker att vi har lyckats mycket bra med vår vision & fått nöjet att möta många fantastiska, härliga & arbetsamma ungdomar. 

Läs hela inlägget »

Den var den vintern. Nu ser vi fram emot sommaren med ny energi. Vintern har varit intensiv och spännande och vi har fått uppleva en december med mycket julmat och underbara gäster som har varit hos oss och avnjutit vår julbuffé. Nyårsafton firades med en stor privat fest på MOA:s där vi fick se Tranås stads fyrverkeri på nära håll. Nu har januari och även februari varit och tiden bara rusar på. I februari serverades vår första afternoon tea, något jag har sett fram emot i två år, och i februari serverades även vår sista brunch för våren. Vår bransch, restaurang, genomlider just nu en kris när det gäller personal och vi har svårt att få tag på kockar som kan jobba helger & kvällar. Jag är ju själv kock och Rickard har fått gå den långa vägen till att bli kock, men nu när vi inte orkar jobba alla kvälls och helgpass så måste vi tänka till hur vi ska ha det och det har resulterat i att vi kommer att stänga kl 17 på lördagar framöver och söndagar är helstängt, om det inte är något speciellt som gör att vi har öppet.
Tråkigt men så får det bli. Får vi tag på personal så tänker vi om....

Vad gör vi i mars månad då?
Vi kommer att börja erbjuda svenska, goda våfflor med glass eller grädde så småningom
Kaffekopparna ska bytas ut
Kommer solen så plockar vi fram utemöblerna 
Vår eftermiddagsmeny kommer att uppdateras med att vi kommer att erbjuda dagens varma - det är dagens lunch som kommer att kunna fås under hela dagen, så länge den räcker, tex när det serveras hamburgare så kan man beställa det ända fram till stängning.
Afternoon tea är inplanerat till den 23 mars och det är redan halvfullt. Spännande!

Vi hoppas på en varm och härlig vår och ser fram emot sommaren!

Läs hela inlägget »

2017

Nytt år, nya möjligheter...
Att tiden kan gå så fort, nu har vi precis lämnat julen och gått in i ett nytt år. Och vilket fantastiskt år med härliga gäster & medarbetare. Nu ser vi fram emot ett ännu bättre år där vi kan erbjuda ännu fler nyttiga alternativ på vår kakfront med mindre socker tillsatt. Vi har ju börjat och får vi bara tiden att vara på vår sida så ska vi nog lyckas. Vi fortsätter med vår frukostbuffe på fredagar och serverar brunch på söndagar tom 26 feb. Varje fredag & lördagkväll har vi öppet till kl 23 resp kl 22 för grillade surdegsmackor, tapastallrik, sallader, räkmackor & fika som kan avnjutas tillsammans med goda viner, en öl från vårt stora sortiment eller varför inte en kaffe. Så snart solen börjar titta fram igen så sätter vi ut vår uteservering, vi hoppas vi snart är där....

Läs hela inlägget »

Att ett år kan gå så fort....
Snart har det gått ett år sedan vi öppnade MOAs och vilken upplevelse det varit. Det är nog först nu som vi egentligen vet hur vi ska jobba, vilka saker vi ska erbjuda, vilka öppettider som är lämpliga, vilka priser, ja allt sådant där som man ska veta när man öppnar ett ställe. 
Det är kanske nu vi ska ha vår premiär för det är ju först nu som vi har landat och börjar känna oss säkra på vad vi gör. 
Men nu ser vi fram emot påsken och vårt 1 årsfirande får vi ta när den dagen kommer.

Läs hela inlägget »

Helt fantastiskt, otroligt, galet och alldeles underbart....
Vilken vår & början på sommaren. Vi är helt hänförda och arbetar hårt för att försöka komma ifatt allt vad som händer och sker här på MOA:s.
Vi kunde inte drömma om den respons vi har fått & alla gäster som gästar oss.

Vi går på nitar och sitter i skiten i bland men vi lär oss, skapar rutiner och bygger en organisation och förhoppningsvis, lär av våra misstag och för verksamheten framåt.

Detta är och ska vara ett ställe där ungdomar ska jobba och få vara en del av en växande verksamhet. Ett ställe där ungdomar får arbetslivserfarenhet. Det tycker vi är viktigt. Men det innebär inte att allt går smärtfritt utan misstag men vi lär oss av dom, skapar rutiner och försöker göra allt till det bättre.
Men vi gör allt med hjärtat och menar vad vi säger. Vi bryr oss om våra gäster och vill alla väl. Vi som jobbar här är ett underbart, härligt gäng som har roligt tillsammans och trivs på jobbet. Och, det här är världens roligaste jobb!.....

 

Läs hela inlägget »

Tiden går otroligt fort när man har mycket att göra. Inser att vi inte har hunnit uppdaterat vår "resa" . Nu har vi öppnat på riktigt och det känns fantastiskt bra. Gensvaret har varit otroligt. En gäst sa "det känns som att vara i en storstad"! Vi tog det positivt trots att vi inte är älskare av stora städer, men det känns som vi har fört in lite storstadspuls i vår lilla stad. I söndags hade vi vår tredje brunch och det är jätteroligt att flera återkommer som har varit innan. " En gäst är inte en gäst förrän hen har varit gäst mer än en gång"
Nu går vi ett steg framåt och öppnar på onsdagar också, än så länge från kl 15 till sena kvällen men ett steg i taget.....

Läs hela inlägget »

Idag har vi smygöppnat och vilken dag det blev. I början var vi nervösa och undrade om någon överhuvud taget skulle komma till oss. Men det gjorde det och flera gånger var det dess utom kö. Fantastiskt roligt!

Enda strulet idag var att vi inte har fått vår kortterminal men vi hoppas vi får den till morgondagen. Nu har vi laddat om för fredagsfika!!

Läs hela inlägget »

Nu är det inte långt kvar innan vi öppnar för vår smygpremiär. Det känns bra att vi smyger igång utan att braköppna. Vi är alla nya på stället och vi behöver komma in i det lite innan vi öppnar fullt ut.
Idag har räcket till rampen kommit upp, varor har kommit hem, kylen är lagad, toaletten är färdig ( ska bara målas imorgon ). Idag fick vi dock besked om att vår kortterminal har strulat till sig då den inte lär dyka upp här imorgon så vi kommer inte att kunna ta kort på torsdag. Inte bra men vad gör man....

Läs hela inlägget »

Idag har elTomas varit och bytt ytterlampor. Tidigare har  han bytt lysrör i köket, satt dit en ny elcentral, dragit elledningar, satt dit uttag, fått upp ljusramp, spottar, ja listan är otroligt lång. Än är det inte slut utan det finns lite småjobb kvar!
Anders har varit här idag också och fixat det sista med ljudanläggningen. Vilket ljud!
Nu har vi ljus, ljud & Wifi. Vad mer kan man behöva?

Läs hela inlägget »

Idag hämtades ett nytt stekbord i Sundbyberg till moas. Lång resa men det var det värt....

Den blivande personalgruppen, frånsett en tjej, samlades idag för att fika, träffas och prata igenom lite tankar, ideer och funderingar inför starten. Vilket fantastiskt, härligt gäng som vi får äran att jobba med! 

Läs hela inlägget »

Nu är Jim Lim pensionär - anrik krog får ny ägare

Onsdag 11 Februari 2015

Jim Lim tog för en tid sedan farväl av sina gäster på restaurang Mayflower. På den infällda bilden ses Anette Bohman som nu tar över den anrika krogen.
Foto: Ann-Christin Antonsson

– Det känns jättebra, säger Jim Lim som nu har tagit farväl av sin restaurang Mayflower i Tranås. Restaurangen har han drivit tillsammans med hustrun Susan Wong de senaste 30 åren.

På frågan vad han ska göra nu svarar Jim att han är pensionär.
– Det är en livsstil att driva restaurang så det tar nog ett tag innan man vänjer sig och får ordning på rutinerna.
För 48 år sedan flyttade Jim till Sverige från Malaysia. Han kom hit för att studera. Han gick på restaurangskolan i Örebro där startade han också en restaurang.

– Jag har haft restaurang i Göteborg och i Vadstena också. Men här i Tranås är det absolut bästa stället. Våra tre barn har växt upp här och vi har trivts väldigt bra.
Jim säger att alla barnen hjälpt till på restaurang Mayflower och att de är så gott som uppvuxna där. Numera är de utflugna alla tre.
– Jag kommer att ta det lite lugnare nu när jag slutar med restaurangen. Jag ska vila lite, spela lite golf och resa lite också. Jag ska ta en dag i taget och har inget direkt planerat.
Han tycker att gemenskapen på Mayflower har varit väldigt bra. Han känner nästan alla sina gäster.
– Man känner sig aldrig ensam och har alltid folk omkring sig. Jag vill att alla ska känna sig hemma här. Hit är de välkomna när de vill.
Lite senare på kvällarna händer det inte sällan att Jim eller någon tar fram gitarren och det råder en gemytlig stämning på restaurangen.
Jim säger att han aldrig ångrat att han gav sig in i restaurangbranschen. Att han aldrig velat ha något annat yrke.

I hela sitt liv har han lagat mat till andra. Men nu när han blir pensionär så är det Susan som får stå för maten där hemma.
– Jag vill önska Annette som tar över efter mig lycka till. Jag har ett stort förtroende för henne.

Hon öppnar på nytt efter påsk

Den 1 februari tog Annette Bohman och hennes make Rickard över restaurang Mayflower. Det nya namnet blir M.O.A:S Krog & Café och Annette berättar att det kommer att bli ett komplement till det utbudet som redan finns i Tranås i dag.
– Vi kommer att hålla stängt för renovering och det blir nyöppning efter påsk.
Villa Ekliden som hon varit ägare till sedan 1998 kommer hon att behålla och driva i samma anda som tidigare.
– Den verksamheten kommer inte att påverkas av den nya restaurangen, som vi har uppkallat efter våra barn.
M.O.A:S Krog & Café kommer att vara öppet hela dagarna och här ska det serveras frukost, lättlunch, fika och på kvällarna serveras pubmeny med krogkänsla.

Annette säger att det kommer att få en modern och hemtrevlig touche.
Istället för att erbjuda gigantiska kakor och muffins som de flesta caféer gör i dag kommer hon att satsa på småbakat, naturligtvis hembakat.
Annette vill satsa på hantverket och säger att det hon kommer att servera kommer att bli lite utöver det vanliga.

Till att börja med kommer M.O.A:S vara öppet onsdag till söndag.
Annette själv var bara 13 år när hon började jobba som diskerska på Buntmakaren. Efter en tid avancerade hon till kallskänka och fick även hjälpa kockarna i köket.
– Jag tyckte det var jättekul och sökte till restaurangskolan i Jönköping. Under tiden jobbade jag extra som både kock och servitris på olika ställen.
Efter avslutade studier var hon lite trött på branschen och ville prova något annat. Hon fick jobb på Kimarps livs och trivdes med det.
Ända tills den 2 maj 1990, det var kväll och hon satt i ensam i kassan. Den kvällen blev Annette rånad och en man riktade en pistol mot hennes huvud.
– Sedan ville jag inte jobba där mer.

1993 övertalade Annettes pappa henne att överta Eva-gården. Samtidigt jobbade hon i köket på Romanäs. Men när Romänäs la ner 1997 bestämde sig hon och en arbetskamrat, Fredrik Segerson, att öppna Bakfickan på Ågatan.
Lokalen fick byggas om ganska rejält eftersom det tidigare hade varit en atélje.
– Vi hade en fantastisk öppning i maj minns jag. Det var kö hela dagen och fantastiskt roligt.
När Pensionat Ekliden blev till salu bestämde sig Annette och Fredrik för att slå till. Annette flyttade då över Eva-gårdens verksamhet till Ekliden.

Sedan 2001 har hon drivit numera Villa Ekliden själv tillsammans med maken.
– Men nu kände jag att jag behövde göra något annat. Jag gillar utmaningar och är en riktig entreprenör så nu känns det bra med den nya restaurangen. Jag vill hela tiden utveckla mig själv.
Förutom Villa Ekliden och nu M.O.A:S Krog & Café så vikarierar Annette på Holavedsskolans restaurangprogram som lärare.
– Det hoppas jag kunna fortsätta med.Ann-Christin Antonsson